Kas hastalıkları (Miyopatiler), hareketi sağlayan kas dokusunun birimleri olan kas hücrelerinin yapısını veya işleyişini bozan hastalıklardır. Bebeklikten yaşlılığa kadar her yaşta ortaya çıkabilir.
Çok fazla sayıda kas hastalığı tipi ve bunların da çok sayıda alt tipleri vardır. Bu tipleri belirlemede; hastalığa neden olan genler, etkilenen kaslar, belirtilerin ilk ortaya çıktığı yaş, hastalığın ilerleyiş hızı gibi değişkenler kullanılır.
Bugün için tanımlanmış ve tanınabilen ama kesin nedeni açıklanamayan 500 civarı kas hastalığı mevcuttur. Kas hastalıklarının büyük bir bölümü kalıtımsal, yani irsidir. Bu durumda kişinin yapısındaki genetik bir bozukluk, kas hücresinin yapısını veya işlevini bozar. Kalıtsal kas hastalıkları büyük çoğunlukla bebek, çocuk veya ergen bireyleri etkiler.
Sık görülen belirtiler
- Yürümekte zorlanma, sık düşme
- Güçsüz kaslar, kaslarda incelme
- Kas krampları
- Ayağa kalkarken, merdiven çıkarken, koşarken veya zıplarken zorluk çekmek
- Parmak uçlarında yürüme
- Göz kapaklarında düşme, sarkma
- Solunum veya yutma sıkıntısı
- Görüş problemleri, çift görme
- Yüz kaslarında, mimik ve çiğneme kaslarında zayıflık
Kas hastalıklarının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Belirtileri azaltabilecek ve hastanın yaşam kalitesini yükseltecek tedaviler uygulanır.
Fizik Tedavi: Kasları güçlü ve esnek tutmak için farklı egzersizler kullanılır.
Konuşma terapisi: Dil ve yüz kasları zayıf olan hastalara, konuşma terapisi yardımıyla konuşmanın daha kolay yolları öğretilebilir.
Solunum tedavisi: Kas güçsüzlüğü nedeniyle nefes almakta zorluk çeken hastalarda nefes almayı kolaylaştırmanın veya solunum destek makinelerinin kullanım yolları gösterilir.
Vücudun bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar: Bu grupta yer alan ilaçlar kas hücrelerinin hasarını yavaşlatabilir.
Kas kasılmalarını azaltan ilaçlar
Kas hastalıklarının çoğunda belirtiler, çocuklukta veya ergenlik-gençlik yıllarında ortaya çıkmaya başlar.
AİLEYE ÖNERİLER
- Fizik tedavinin amacı, iskelet kaslarının esnekliğini, gücünü ve işlevini korumaktır.Kas hastalığı bulunan çocuklar, fizik tedavi egzersizlerine küçük yaşlarda başlar ve bir ömür boyu bu egzersizlere devam ederler. Bu sürdürülmesi büyük özveri ve disiplin isteyen bir süreçtir. Ailelerin buradaki en önemli görevi, özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda egzersiz hareketlerini çeşitli oyunlarla desteklemek ve ailecek katılım gösterilen faaliyetlere çevirmek olmalıdır.
- Birçok egzersiz ve aktivite kas gücünü korumaya yardımcı olurken bazı egzersizler kas hasarını artırabilir. Bu nedenle nörolog ve fizyoterapist takibinde kalmak çok önemlidir.
- Aerobik egzersiz veya aktivite önerilir; yüzme, güvenli egzersizlerden biridir. Bazı egzersizler (trambolin veya sıçrama) kaslar için zararlı olabilir. Bu nedenle, tüm egzersizler fizyoterapistiniz ya da fizik tedavi uzmanınız tarafından takip edilmelidir.
- Yüksek direnç isteyen egzersizlerden kaçınma, aşırı efordan kaçınma için takip önerilir.
- Enerji toplama ve dinlenmeye de vakit ayırma bu çocuklarda ayrıca önem taşır.
- Klinik olarak iyi fonksiyon gösterilse bile, kas hasarı riskinin yanı sıra azalmış kalp ve solunum egzersiz kapasitesine de dikkat edilmelidir.
- Düşme ve kırıklara karşı da ayrıca dikkatli olunmalıdır.